Proč pěstovat
Všechna minikiwi jsou velmi zdravá, neboť mají zejména vysoký obsah vitaminu C. Plody mají 13x více vitaminu C než citrón, v průměru 700 mg (Tato hodnota je uvedena v knize
"Ovoce"
a
"Stromy a keře"
- patří k nejlepších přírodním zdrojům vitaminu C), množství vitaminů skupiny B, provitamin A, organické kyseliny. Navíc jsou bohatá na minerální látky. Mají nepatrné množství kalorií a díky velkému množství balastních látek se proto hodí pro očistné kúry. Některé odrůdy mají úrodu i 40-45kg. Minikiwi mají tenkou jedlou slupku, proto můžete šoupnout tyto výborné, malé plody rovnou do pusy. Působí exoticky a až do podzimu je se na co dívat. Takže pokud se díváte kolem sebe, pokud prohlížíte různé uzavřené prostory dvorů, fasády, opěrné zdi, loubí, pergoly nebo nebo i kmeny starých stromů a vše kde jsou popínavé rostliny, nekteré krásně kvetoucí - ale některé druhy Vám určitě připadali úplně k ničemu, jen asi to že dělají stín. No a tak bych chtěl nabídnout Vám všem kteří čtou tento text a mají zahrádku, aby si zkusili zasadit minikiwi. Je to lijána která se může jakkoliv tvarovat, je to nádhera. A co potom ty plody, chutově nesrovnatelné s těmi z obchodu, které se málo kdy podaří koupit zralé a chutné. Klasické kiwi (Actinidia chinensis) tak jako banány putují do obchodních řetězců nezralé. Nejsou známy choroby a škůdci kteří by ji napadaly. Jakmile plody dozrají, nepadají na zem, ale zůstávají na keři. Lidé hodně pěstují vinnou révu, ta je vžitá asi všude ale tu budete muset neustále ošetřovat, stříkat a nakonec Vám to sklidi ptáci nebo vosy. U minikiwi to mě ani ostatní pěstitele dosud netrápilo. Podobně jako révě vinné ani plodům minikiwi nevadí, když je v době dozrávání přejde mráz. Po slunných dnech s nočními mrazíky se kvalita a chuť plodů dokonce zlepšuje, protože dochází ke zvýšené koncentraci tvorby jednoduchých cukrů a vitaminů. Také se jedná o dlouhověkou rostlinu, klidně i 50 let. Zkuste se trochu zamyslet, co Vaše děti a jejich děti a aaaa.