Jednoduchý návod pro pěstování Kombuchy



Pro přípravu kombuchového čaje potřebujeme:
2,25 l vody, 250g cukru, 2,5 lžičky čaje Bergamot, 2,5 lžicky gruzínského čaje, třílitrovou sklenici se širokým hrdlem, ubrousek a gumičku na převázání. Místo čaje Bergamot můžeme použít 4 lžičky čajů Lipton či Pickwick. Ke zlepšení chuti lze přidat i jasmínový nebo jiný bilinkový čaj. Pokud však zvolíme bylinkový čaj, dáváme ho čtiřnásobné množství. Jako kvasné nádoby používejte zásadně sklo, případně umělou hmotu! Houba nesmí přijít do styku s kovem! Při mytí lahví se vyvarujte saponátů! V místnosti, kde kombucha zraje, udržujte teplotu mezi 20 a 26 stupni celsia.
Při rozmnožování houby dodržujte následující postup: Svařte vodu s cukrem, nejlépe ve skleněné konvici, spařte čaj a závar sceďte. Do studeného čaje ve třílitrové sklenici vložte houbu a nechte devět dnů stát. Sklenici převažte ubrouskem. Na povrchu se utvoří houba nová. Pak vyjměte houbu, přes sítko z umělé hmoty, roztok sceďte do skleněných lahví a uložte do chladu. Asi třetinu litru si nechejte jako základ pro přípravu dalšího čaje. Usazený kal na dně třílitrové sklenice vymyjte horkou vodou, starou houbu oddělte od nové a promyjte ve studené až vlažné vodě. Novou houbu můžete dát do nového roztoku čaje nebo darovat. Pokud se houba kazí, chytá plíseň a podobně, vymyjte ji slabou octovou vodou a nakonec propláchněte v čisté chladné vodě. Na dně láhve určené k pití se může vytvořit malý rosolovitý útvar. To je zárodek nové houby. Stačí ho přelít do další sklenice s malým množstvím hotového roztoku a do deseti dnů se oběví nová houba ve tvaru nádoby.

Kombuchový čaj užívejte denně - jednu skleničku po ránu na lačný žaludek a dvě skleničky (i více) po každém jídle.