Kombucha léčí i rakovinu?



Zjistil jsem například u onkologicky nemocných v období, kdy prodělávají léčení cytostatiky nebo jsou ozařováni a jejich jaterní tkáň silně namáhaná intenzivní produkcí kyseliny glukuronové (cytostatika jsou silně toxické látky a tkáňové zplodiny po ozáření rovněž, proto je k jejich zneškodnění a odstranění produkována kyselina glukuronová), je pití kombuchového čaje nepochybně léčivé. Je to v podstatě prevence situace, kdy jaterní buňka již nedokáže produkovat dostatek glukurovnové kyseliny. Toxické látky spojené s kyselinou glukuronovou jsou odváděny žlučí do střeva a ledvinami do moče. Důkazem toho je skutečnost, že laboratorní vyšetření moče lidí po vypití většího množství kombuchového čaje vykazovala stopová množství toxických látek z okolního prostředí (olovo, rtuť, cezium atd..).

Doktor Frank ve své knize o kombuše uvádí podle skutečných událostí téměř detektivní zápletku, kterak byla tato houba příčinou moskevského procesu s lékaři v roce 1953, do něhož zasahoval i všemocný Stalin. Zasáhla i do politického života další supervelmoci - USA. V roce 1983 televize a rozhlas oznámily, že prezident Ronald Reagan onemocněl zhoubným nádorem. Je skutečností, že jsme v té době četli bulletiny o nedobrém průběhu jeho nemoci a tvoření metastáz. Významní američtí lékaři tehdy vyhledali Alexandra Solženicyna a požádali o přesné informace o úspěšném léčení jeho zhoubného nádoru s metastázami. Solženicyn, který v té době žil v USA, popsal totiž v knize "Rakovina" a své autobiografii, jak onemocněl zhoubným nádorem a byl vyléčen v sovětském pracovním táboře bez problémů pomocí čajové houby. Rychle si opatřili z Japonska několik exemplářů "japonské čajové houby" - kombuchy a začali prezidenta Reagana tímto čajem léčit (oficiální chemoterapie totiž nebyla příliš úspěšná). Pil denně 1 litr. Za nějakou dobu již žádné zprávy o jeho zhoubném nádoru nebyly vydávány. V době, kdy vznikala uvedená publikace (1993), se bývalý prezident USA R. Reagan opět těšil dobrému zdraví.

Při dnešním zvyšujícím se zamoření životního prostředí je používání tak významných složek, jako má kombucha (kyselina glukuronová, polysacharidy glukanového typu aj.), nepochybně významnou pomocí imunitnímu systému. Domnívám se, že může prospět každému, i kdyby ji měl pít jen jako nápoj k uhašení žízně namísto různých limonád. Kombuchu doporučuji konzumovat ve vlastním zájmu pravidelně, tak, jak je doporučováno v originále: asi 2 decilitry ráno na lačný žaludek, a pak po každém jídle opět asi 2 decilitry nebo i více. Čajovou houbu kombuchu jsem získal před delší dobou a jsem ochoten ji poskytnout všem onkologicky nemocným. Každý lékař by měl svým nemocným doporučovat léky v jakékoliv formě (nemusí být právě jen v ampulkách nebo tabletkách či prášcích), o kterých je přesvědčen podle svých vlastních zkušeností (nejen literárních), že přispívají ke zdárnému léčení. Pití kombuchy vřele doporučuji nejen onkologicky nemocným, ale také přímým příbuzným rodin, ve kterých se zhoubný nádor vyskytl. Měli by ji pít nemocní po infarktu, s anginou pectoris, ale i ti, s nimiž je denní stres důvěrný kamarád. Na závěr svého povídání znovu zdůrazním její léčebné přednosti:

* Kvasinky Saccharomyces, které jsou jednou z hlavních součástí syncitia (kvasinek a bakterii) kombuchy, produkují mj. kyselinu glukonovou a látky typu polysacharidu glukanu. Glukan jako produkt stejných kvasinek je mohutné immunostimulans.
* Čaj z kombuchy obsahuje prokazatelné, značné množství kyseliny glukuronové, která fyziologicky slouží v organismu jako účinná detoxikační látka tím, že škodlivé součásti různých jedů váže na sebe a mění v glukuronáty. Tím je zbavuje toxických vlastností.
* Kombuchový čaj nemá žádné vedlejší účinky ani při trvalé konzumaci.
* Kombuchu mohou pít i diabetici, poněvadž výsledné hodnoty cukru po osmi dnech (cukr konzumuje především kombucha) jsou velmi malé. U nás byly měřeny v laboratořích nemocnice v Žamberku.
* Kombuchový čaj by měli pít ve značných množstvích všichni, kteří žijí ve znečištěném životním prostředí. Ve skutečnosti nejsou k dispozici žádné prostředky, které by podporovaly intenzitu odstraňování toxických látek, jenž dostáváme denně do organismu dýcháním, jídlem či jinak (kůží, zářením apod.).

Někteří "myslitelé" vznesli názor, že houba, když se náhodně kousek spolkne, roste i v žaludku… Předně kombucha není houba, jak bylo uvedeno, a pak - v žaludku je tak kyselé prostředí, že by určitě žádné houbě nevyhovovalo. A ještě důležité upozornění pro pěstitele kombuchy: mateční kombuchu je nutno pěstovat speciálním způsobem - po více děleních totiž intenzity účinku produkovaných látek ubývá.